draagbaar apparaat dat hartritme herstelt.
automatische externe defibrillator; draagbaar EHBO-apparaat dat bij een acute hartstilstand het hartritme analyseert en als er sprake is van een verstoord hartritme dit herstelt door een elektrische schok te geven; draagbaar apparaat dat het hartritme herstelt; reanimatieapparaat.
Voorbeelden:
Een AED wordt door middel van elektroden bevestigd aan het slachtoffer. Vervolgens analyseert de AED het hartritme. Indien de AED Ventrikelfibrilleren herkent zal de AED adviseren een schok toe te dienen. De AED begint zich automatisch op te laden voor het toedienen van de schok. De gebruiker drukt daarna op de knop. De gebruiker kan echter geen schok toedienen indien de AED dat niet noodzakelijk acht. Daarna voert de AED opnieuw een analyse uit enz. Mocht de AED beweging ontdekken dan kan er echter toch geen schok worden toegediend.
http://www.vijverhoeve.nl/aed/aed.doc
De Automatische Externe Defibrillator (AED) wint eind jaren negentig terrein en stelt de in reanimatie geoefende leek-hulpverlener in staat - in afwachting van de ambulance - al direct te defibrilleren. De kans op overleving neemt dankzij de adequate hulpverlening door omstander(s) aanzienlijk toe. Palsma: 'Als net afgestudeerd arts en reanimatie-instructeur hoorde ik in 1997 voor het eerst over de AED.
https://voorpostvandedokter.nl/Archief/2009/voorpost%202009%20nr%201.pdf, 1999
De Automatische Externe Defibrillator (AED) kan in de handen van een niet-(para)medicus gebruikt worden voor het toedienen van een stroomstoot bij dodelijke hartritmestoornissen (ventrikelfibrilleren of snelle ventriculaire tachycardie). In een recente publicatie, die onder andere gedragen wordt door de Europese Reanimatie Raad, wordt gesteld dat de toepassing van de AED mogelijk het belang van Elementaire Reanimatie (hartmassage en mond-op- mondbeademing) overstijgt.
http://www.ehbo.nl/Nieuws.htm, 2001
Er is een nagenoeg wereldwijde consensus onder deskundigen dat het gebruik van de AED krachtig moet worden bevorderd. De Nederlandse Reanimatie Raad onderschrijft deze aanbeveling en is van mening dat vele levens kunnen worden gered door het gebruik van de AED. De AED verdient dan ook een prominente plaats in de strijd tegen plotselinge dood. De AED is veilig voor patiënt en gebruiker en zou daarom moeten worden toegepast onder omstandigheden waarbij te verwachten is dat defibrilleren pas langer dan vier minuten na de collaps mogelijk is.
http://www.ehbo.nl/Nieuws.htm, 2001
Een voor de hand liggende redenering is dat hoe eerder de reanimatie begint, hoe groter de kans op overleven is. In wetenschappelijke termen vertaald: een korte interventietijd verhoogt de levenskans. Voor de Amsterdamse cardioloog Koster was dit destijds reden genoeg om een pleidooi te voeren voor het uitrusten van politievoertuigen met AED's. "De eerste resultaten stemmen tot gematigd optimisme", zegt dr. R. de Vos.
Reformatorisch Dagblad, 2001