Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 29-10-2020

achilleshiel

betekenis & definitie

kwetsbaar of meest kwetsbare punt.

kwetsbare of meest kwetsbare plek, plaats; zwak of zwakste punt van iemand of iets; punt waarop iemand of iets kwetsbaar of het kwetsbaarst is.
Vernoemd naar de Griekse held Achilles, die door zijn moeder, de zeenimf (nereïde) Thetis, in het water van de rivier de Styx werd ondergedompeld en daarna onkwetsbaar was, met uitzondering van zijn hiel, waaraan zijn moeder hem vasthield. In de Trojaanse Oorlog werd de kwetsbare hiel Achilles fataal toen Paris, zoon van de Trojaanse koning Priamus, die met een giftige pijl doorboorde. Aan dezelfde mythe danken we het woord achillespees.

Voorbeelden:
De achilleshiel staat [...] symbool voor iemands zwakke plek. Het woord Achilles staat daarentegen juist symbool voor kracht en onoverwinnelijkheid. Dit is ook te merken aan het feit dat veel sportclubs naar de Griekse held zijn vernoemd.
https://historiek.net/achilleshiel-uitdrukking-en-mythe/82738/

Jaren achtereen zocht Schoone, gefascineerd door deze achilleshielen, naar meer van zulke fouten in computersystemen. En vond ze, bij de vleet. De virtuoze computerhacker is dan ook de rol die hij vervult op het symposium.
http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/29/8/hacken.html, 1997