"Glasnost" en "perestrojka" waren twee beleidsinitiatieven die werden geïntroduceerd door de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov in de jaren 1980. Deze initiatieven waren bedoeld om hervormingen door te voeren in de Sovjet-Unie en om de economische en politieke systemen te liberaliseren en te moderniseren.
Glasnost: Glasnost, wat "openheid" of "transparantie" betekent, was gericht op het vergroten van de politieke vrijheid en de transparantie in de Sovjet-Unie. Het omvatte een versoepeling van de censuur en beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, waardoor burgers meer vrijheid kregen om zich uit te spreken en informatie te delen.
Perestrojka: Perestrojka, wat "herstructurering" betekent, was gericht op het hervormen en moderniseren van de Sovjet-economie en het politieke systeem. Het omvatte maatregelen zoals decentralisatie van economische planning, het stimuleren van privé-initiatief en buitenlandse investeringen, en het introduceren van marktmechanismen in de economie.
Glasnost en perestrojka waren bedoeld om de stagnatie en inefficiëntie aan te pakken die kenmerkend waren voor de laatste jaren van de Sovjet-Unie. Hoewel deze hervormingen aanvankelijk hoop op verandering en verbetering brachten, droegen ze uiteindelijk bij aan de ineenstorting van het communistische regime en het einde van de Sovjet-Unie in 1991.