"equinox" komt van het Latijnse "aequinoctium", wat "gelijke nacht" betekent. Het verwijst naar de twee momenten in het jaar waarop de zon recht boven de evenaar staat, waardoor de dag en de nacht ongeveer even lang zijn op de meeste plaatsen op aarde.
Er zijn twee equinoxen in een jaar:
* Lenteequinox - Deze vindt plaats rond 20 maart op het noordelijk halfrond en 22 of 23 september op het zuidelijk halfrond. Op dit moment trekt de zon van het zuidelijk halfrond naar het noordelijk halfrond, wat het begin van de lente markeert op het noordelijk halfrond en het begin van de herfst op het zuidelijk halfrond.
* Herfstequinox - Deze vindt plaats rond 22 of 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond. Op dit moment trekt de zon van het noordelijk halfrond naar het zuidelijk halfrond, wat het begin van de herfst markeert op het noordelijk halfrond en het begin van de lente op het zuidelijk halfrond.
Tijdens de equinoxen zijn de dag en de nacht ongeveer even lang omdat de zonnestralen loodrecht op de evenaar vallen, waardoor de dagelijkse periode van daglicht en duisternis bijna gelijk is. Naarmate de aarde om de zon blijft draaien, verandert de hoek van de zonnestralen en verschuiven de lengtes van dag en nacht, wat resulteert in de verschillende seizoenen op aarde.