Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Melasse

betekenis & definitie

is de bij de bereiding of raffinering van biet- of rietsuiker overblijvende afgewerkte stroop. Het suikergehalte moet voor de voedingseisen ten minste 45% bedragen; verder bevat m. veel amiden en kaliumverbindihgen.

M. wordt gebruikt voor de bereiding van spiritus e.d. en wordt ook in de veevoedersector benut. In de eerste plaats als bindmiddel voor veekoeken, brokjes, korrels e.d., verder als conserveringsmiddel in persvoer (o.m. bij de HARDELAND-methode . Bij de persvoerbereiding dient m. de melkzuurbacteriën tot voedingsstof; deze bereiden hieruit melkzuur, dat de zuurheidsgraad op het juiste peil brengt. Ook kan men m. als onvermengd voedermiddel gebruiken. M. werkt sterk laxerend; bij hoogdrachtig vee kan een grote hoeveelheid m. verwerpen in de hand werken.

< >