Accounting

Accounting begrippen omschreven door redactie Ensie

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Fondsenwervende instellingen

betekenis & definitie

Een fondsenwervende instellingen is een organisatie die haar inkomsten verkrijgt door het werven van fondsen. Fondsenwervende instellingen zijn echter geen beleggingsinstellingen en zijn non-profit organisaties.

Fondsenwervende instellingen zijn over het algemeen instellingen die als doel hebben nauwkeurig omschreven sociale, maatschappelijke, culturele, gezondheid- of milieu doeleinden te bevorderen.

In de volksmond worden fondsenwervende instellingen meestal ‘goede doelen’ genoemd. Zij ontvangen ieder jaar, in het kader van hun doelstelling, grote sommen van geld van bijvoorbeeld donaties, sponsoren of legaten. Een legaat is een beschikking in een testament waardoor sommige goederen of geldsommen bij overlijden aan bepaalde personen, maar in dit geval een instelling, worden toegekend.

In Nederland is er ook een branchevereniging actief van goede doelen, de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI). De VFI heeft om en nabij 120 leden. Deze leden zijn op allerlei verschillende terreinen actief. Bijvoorbeeld welzijn, gezondheid, internationale hulp, cultuur en natuur tot dierenbelangen.