ABC van de Hengelsport

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 28-04-2019

Werpmolens

betekenis & definitie

Werpmolens - Neem een klosje in de hand en trek er de draad af in de lengterichting van de klos. Deze draad kinkt nu af.

Dit is het principe van de werpmolen. De spoel draait niet mee, maar staat vast en de lijn kinkt na vrijgegeven te zijn af in de lengte¬richting van de spoel.

Wie zich een molen aanschaft zal er goed aan doen, op enkele punten te letten:

de beugel moet zover open kunnen staan, dat het nylon gemakkelijk afkinkt;

het rolletje of de geleider moet be¬hoorlijk gehard zijn anders slijt het door de wrijving met het harde nylon uit en veroorzaakt een gleuf die breuk oplevert;

De voorste rand van de spoel moet een kleinere doorsnee hebben dan de achterste en zo afgerond zijn, dat de afkinkende lijn er niet door be¬lemmerd wordt;

De slip, de rem die bij het drillen de vis zoveel mogelijk weerstand biedt moet geleidelijk vaster gezet kunnen worden;

De slinger moet rustig, dus zonder schokken lopen;

De handgreep moet gemakkelijk in de hand liggen.

En tenslotte: de molen voet moet zo¬danig gericht zijn, dat u zonder rek¬ken met uw wijsvinger de voorste spoelrand kunt aanraken als de molen op de hengel gemonteerd is en u de voet tussen midden- en wijs¬vinger vasthoudt.

Nog enkele punten: kan de molen gemakkelijk gesmeerd worden? (Smeernippels). Zijn er reservespoelen bij te kopen? En onderdelen? Geeft de fabriek garantie en kunt u op een goede service van uw winke¬lier rekenen?

De molen met gesloten front is eigenlijk een kruising tussen een molen met open front en een reel. Men zou hem de Daf onder de molens kunnen noemen, want hij stelt de beginnende hengelaar voor wat minder problemen dan de ge¬wone molen. Zelf ben ik er niet dol op, maar gemakkelijk zijn ze wel. Zeker prettig is de stardrag, een slip die tijdens het vissen met de duim versteld kan worden.