Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Mali

betekenis & definitie

officiële naam République du Mali

oppervlakte 1 240 000 km2

inwoners 6 906 000

hoofdstad Bamako

staatsvorm republiek

staatshoofd Moussa Traoré

reg. leider idem

officiële taal Frans

religies moslems, etnische godsdiensten

munteenheid Malinese frank

BNP/hoofd US$ 190

lid van VN, UNESCO, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, IMF,

Wereldbank, ECOWAS

Landschap en klimaat

Mali ligt in West-Afrika en grenst van het noorden uit resp. aan Algerije, Nigeria, Bovenvolta, Ivoorkust, Guinee, Senegal, Mauritanië. Het is een vlak en eentonig land, slechts op enkele plaatsen hoger dan 250 m. In het zuiden bevinden zich uitlopers van het Fouta Djallonmassief en het hoogland van Guinee. Klimatologisch zijn er 3 zones: de Sudanzone met een tropisch klimaat (neerslag 110700 mm per jaar), de Sahelzone met een neerslag van 300 tot 600 mm en temperaturen boven 40°C, de Sahara met nog geen 200 mm neerslag en ook hoge temperaturen.

Sociale gegevens

Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit de MandeSonhrai-groep, verder leven er Foelbe, Toearegs en Moren. De grootste bevolkingsdichtheden komen voor bij de middenloop van de Niger in het zuidwesten. Het percentage van de stedelijke op de totale bevolking bedraagt 15. Slechts een deel van de leerplichtige jeugd volgt onderwijs, waardoor slechts 10% van de bevolking van 15 jaar en ouder kan lezen en schrijven. De volksgezondheid laat te wensen over: een deel van de bevolking heeft te weinig voedsel, besmettelijke ziekten komen veel voor, er zijn te weinig artsen en ziekenhuizen.

Economische gegevens

Mali (een van Afrika's armste staten) is een vnl. agrarisch land. Naast zelfvoorzienende akkerbouw is er produktie van handelsgewassen. Veeteelt vindt plaats in de Sahel en de Sahara; hoewel de veestapel omvangrijk is, is haar economische waarde niet bijzonder groot. Visserij is vooral van belang in de binnendelta van de Niger. Mali is arm aan delfstoffen. Het wegennet is 14.750 km lang, het spoorwegnet 650 km.

Geschiedenis

Sinds de Middeleeuwen kende Mali een aantal grote inheemse rijken, die een be-

langrijke rol speelden bij de verbreiding van de islam.

Eind 19e eeuw begon de Franse verovering, die leidde tot de kolonie Frans Sudan.

De 20-6-1960 gestichte Mali Federatie met Senegal viel snel uiteen: Senegal trok zich terug en de Sudanese Republiek werd onafhankelijk onder de naam Mali. In 1968 kwam door een staatsgreep een eind aan het (weinig succesvolle) socialistische bewind van president Modibo Keita. Politiek en economisch onderhoudt het land nauwe banden met Frankrijk.

De huidige president is tevens secretaris-generaal van de eenheidspartij Union Démocratique du Peuple Malien (UDPM). Deze werd bij de parlementsverkiezingen in 1982 door bijna 100% van de kiezers gesteund. In hetzelfde jaar maakten Mali en Guinee bekend dat ze de mogelijkheid onderzochten beide landen in een staat te doen opgaan.