Retranchement betekenis & definitie

Mooie naam. Is Frans voor: verschansing of versterking . Dat was het ook. Het vestingstadje met zijn dubbele wallen en drie bastions werd in 1604 door Prins Maurits gebouwd. In het landschap zijn de fraai geconserveerde wallen en de forten Nassau en Oranje nog te herkennen. Ze lenen zich uitstekend voor een schitterende wandeling.

De forten waren bedoeld om de Spanjaarden tegen te houden en de Zwingeul te beschermen. Het Zwin was de belangrijke vaargeul naar de Vlaamse steden Damme en Brugge. Toen de zeearm in de 15de eeuw verzandde, ontstond een uniek natuurgebied dat bestaat uit het zuidelijkste strand van Nederland, duinen, zandplaten en een schor. Het natuurgebied is voor tweederde Belgisch en voor eenderde Nederlands. Het is van vitaal belang voor de vogelpopulatie in West-Europa. Er broeden minstens 110 inheemse soorten. In de Kievittepolder leeft een populatie van de zeldzame boomkikker.

Het gebied is alleen toegankelijk onder leiding van een gids. Omdat bij vloed het zeewater ongehinderd het gebied binnenstroomt, groeien er specifieke zoutminnende planten, zoals 'zwinneblomme' en lamsoor, die in de maanden juli en augustus voor een kleurrijk tapijt zorgen. Lamsoor is een typisch Zeeuwse groente die uitstekend smaakt bij visgerechten.

In Retranchement richt Bezoekerscentrum 't Zwin de schijnwerpers op de flora en fauna van het gebied. Het biedt ook een Zwinpanorama, planetarium, een collectie fossielen en een tentoonstelling over haaien. Er is een excursieprogramma. Adres: Gerrit van Hoekstraat 2.