Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Persingen

betekenis & definitie

In het Groningse Westerdiepsterdallen* staan maar twee huizen. Meer niet. Daarom voert het te ver om het gehucht meteen ook maar tot het kleinste dorp van Nederland te bombarderen. Die eer is weggelegd voor Persingen: een handvol boerderijen rond een schattig middeleeuws kerkje waar kunstexposities worden gehouden.

Het vlekje is al wat overbleef van een boerendorpje, dat in 1799 van de kaart werd gespoeld door het woeste water van de rivier, die in de loop der eeuwen vaker zijn stem verhief. Het kerkje is gewijd aan Sint Denijs, de eerste bisschop van Parijs. Hij was een zogeheten 'hoofddrager'. Zo noemde de moederkerk haar heiligen die door barbaren werden onthoofd, maar vervolgens met het hoofd onder de arm doodgemoedereerd wegwandelden om ergens een kerkje te stichten.

Denijs belandde in Persingen en verloor daar waarschijnlijk ook prompt zijn hart, want het dorpje ligt midden in een aards paradijs: de Ooypolder in de Gelderse Poort, een schitterend uiterwaardengebied met grienden, kolken, moerassen, rietkragen en tichelgaten. In het gebied is het fantastisch wandelen en fietsen. Zie: Millingen aan de Rijn. Volgens overleveringen liggen aan één zijde van het kerkhofje opvallend lange skeletten op een kluitje. Het zouden huurlingen uit het hoge noorden zijn, die in de buurt van Persingen naar de eeuwige jachtvelden gingen.