Het was Vincent van Gogh die het onbekende plattelandsdorpje Nuenen voorgoed op de kaart zette. De beroemde schilder woonde en werkte er bijna twee jaar (van december 1883 tot november 1885). Hij putte er vooral inspiratie uit het Brabantse landschap en de boerenbevolking: arme drommels die met weven een grijpstuiver bijverdienden. In Nuenen maakte de 'boerenschilder' 269 tekeningen en 213 schilderijen, waaronder De aardappeleters, het hoogtepunt uit Van Goghs Nederlandse periode.
Het opgelapte domineeshuisje aan de Berg 26, waarin de eerste schetsen voor dit meesterwerk ontstonden, is opgenomen in diverse toeristische routes. Die voeren langs landschappen en gebouwen die door Van Gogh zijn getekend en geschilderd, zoals het Nederlands-hervormde waterstaatskerkje aan de Papenvoort 2a, waar Vincents vader preekte, twee watermolens, de korenmolen, de begraafplaats in de akkers (met het graf van dominee Van Gogh) en de tuin van de pastorie, met Van Goghs atelier.
Het Van Gogh Documentatiecentrum geeft aan de hand van foto's, reproducties en archiefmateriaal een beeld van de Vincents Nuenense periode. Adres: Papenvoort 15. Zie ook: Zundert.