Noordbroek betekenis & definitie

Noordbroek viert elk jaar op Hemelvaartsdag een Culturele Open Dag. Bezoekers kunnen gratis en zonder afspraak maar liefst twintig toeristisch interessante culturele locaties bezoeken, waaronder een kerk met middeleeuwse fresco's, een molen uit 1849, twee musea, galeries, ateliers van kunstenaars, diverse siertuinen en een expositie van agrarisch gereedschap. Twintig cultuurlocaties op krap tweeduizend inwoners! Daarmee verdient het vlekje volgens de Noordbroekers de eretitel het cultureelste dorp van Nederland.

In 1894 plaatste de ANWB op de kruising van de Hoflaan en de Oudedijk in Rotterdam* de eerste wegwijzer in Nederland. De originele houten paal is inmiddels vervangen door de modernste variant, die overigens nog steeds het nummer 1 draagt. De oudste authentieke ANWB handwijzer, dus compleet met Mercurius-vleugeltjes er bovenop, staat in Noordbroek, op de hoek van de Pastorieweg en de Hoofdstraat.

De oudste Oldambtster boerderij van Nederland (uit 1576) biedt onderdak aan het Nederlands Strijkijzermuseum, met de grootste collectie strijkbouten in Nederland die voor publiek (na afspraak) te bezichtigen is. Het zijn er 1500 uit de periode vanaf de 11de eeuw tot heden. Overigens mogen de oudste exemplaren geen strijkijzer worden genoemd, want die zijn vervaardigd van glas of aardewerk. De verzameling bestaat verder uit mangelplanken, linnenpersen en plooiapparaten.