Mechelen betekenis & definitie

De hoogstgelegen golfbaan in Nederland. Op het plateau, met een fraai uitzicht over het Drielandenpunt, ligt ten dele een licht geaccidenteerde en open baan, ten dele een bosbaan met soms niet al te brede fairways. Adres: Dalbissenweg 22. De meeste Nederlanders wonen in gebieden die zo plat zijn, dat je eroverheen kunt kijken als je op een krant staat.

Wat een verschil met bijvoorbeeld het Bunderbos, dat de steile oostelijke hellingen van het Maasdal stoffeert. Het is het steilste hellingbos in Nederland, een restant van wat ooit een oerbos was. Er komen hoogteverschillen van 80 meter voor. Wandelaars kunnen via speciale steile routes het gebied verkennen. Om te voorkomen dat zij naar beneden tuimelen zijn op de gevaarlijkste plaatsen trappen getimmerd.

De flinke klim wordt beloond met een magnifiek uitzicht over de Maasvallei. In het Bunderbos ontspringen diverse bronnen, die beekjes met kalkrijk water voeden. TIP: Het Natuurhistorisch Museum en Heemkunde Centrum in Meerssen legt uit hoe geologische oerkrachten het steile gebied in het landschap frommelden. Adres: Markt 27a.

Wie van steile hellingen houdt, mag ook De Meinweg niet missen. Dat is geen weg, maar een Nationaal Park ten oosten van Roermond, langs de Duitse grens. De voor Nederland unieke hoogteverschillen ontstonden door verschuivingen en barsten in de aardkorst. Hierbij zijn terrassen gevormd met steile overgangen van 2 tot 30 meter. Dwars op deze 'treden' liggen beekdalen. Bezoekerscentrum De Meiweg geeft informatie over het gebied. Adres: Meinweg 2.