Loosdrecht betekenis & definitie

Het ziet er allemaal heel historisch uit, maar toch is kasteel Sypesteyn piepjong. Het is zelfs het jongste kasteel van Nederland. Het werd in 1920 gebouwd door de kunstverzamelaar Jonkheer Henri van Sypesteyn, de laatste kinderloze telg van het geslacht Van Sypesteyn.

Hij maakte gebruik van de oude fundamenten van het voorvaderlijk stamslot. Ook antieke bouwfragmenten werden hergebruikt. Jhr. Van Sypesteyn liet het kasteeltje speciaal bouwen om er een van de rijkste privé-verzamelingen van Nederland in onder te brengen.

Beroemd is de collectie Loosdrechts porselein, dat rond 1780 gedurende een korte periode is vervaardigd. Kunst uit de 16de tot de 18de eeuw, wapens, familieportretten, meubilair, klokken, zilver en glaswerk vullen de stijlvolle kamers. Bezoekers zullen zich verbazen over het feit dat één man zoveel schitterende en unieke voorwerpen heeft kunnen vergaren. Hoewel het gebouw geen woonvertrekken heeft, ademt het geheel toch een huiselijke en intieme sfeer, waarbinnen de kunstvoorwerpen zijn gerangschikt naar stijl en samenhang.

Het prachtige, vijf hectare grote kasteelpark is aangelegd in de stijl die rond 1600 populair was, met een slottuin, doolhof en boomgaard, van elkaar gescheiden door hagen, grachten en siersmeedijzeren hekken, afkomstig van oude buitenplaatsen. Adres: Nieuw Loosdrechtsedijk 150.