Loon op zand betekenis & definitie

De Loonse en Drunense duinen zijn het grootste stuifzandgebied van Europa (2239 ha). De stuivende zandzee was er in de 14de eeuw de oorzaak van dat het dorp Venloon moest worden verplaatst. Een paar kilometer verderop werd het weer opgebouwd. De naam Venloon of 't Sandt veranderde later in Loon op Zand.

De Loonse en Drunense duinen zijn een voedselarme, gortdroge zandbak, met een bar leefklimaat. De temperatuur in zo'n Nederlands stukje woestijn kan er op een zomerse dag oplopen tot 60 graden Celsius. En zelfs bij een zuchtje wind wordt alles wat de kop boven het zand uitsteekt gezandstraald en bedolven. Een zandverstuiving is een kwetsbaar gebied. Grassen, korstmossen en andere vegetatie houden het zand in toom. Maar zelfs bij de minste of geringste verstoring, veroorzaakt door een storm, crosser of andere onvoorzichtige recreant, breekt de hel weer los.

Zie voor meer informatie over het ontstaan van zandverstuivingen: Kootwijk (G), waar het grootste nog levende stuifzandgebied te vinden is.

In de Loonse en Drunense duinen kan een rit worden gemaakt met de eerste hittax in de wereld. Deze unieke vorm van paardrijden is ook geschikt voor mensen zonder hippische ervaring. De hittax bestaat uit een metalen raamwerk op wielen, dat maximaal 30 paarden in het gareel houdt. De koetsier op de bok loodst de 45 meter lange paardenbus door het fraaie natuurgebied.

't Blauwe Meer is met een lengte van 1100 meter de langste kabelwaterskibaan van Nederland. Het is een soort sleeplift, die soms wel tien waterskiërs tegelijk met een tussenruimte van zo'n 100 meter en met snelheden tot 60 kilometer per uur over het water trekt. Een speedboot is dus niet nodig. Volgens kenners is het een uitstekende leerschool. Beginners hebben de grondbeginselen van het waterskiën binnen een kwartiertje onder de knie. Op de kabelbanen kunnen alle vormen van de waterskisport worden beoefend, van het gewone rondjes draaien tot slalomskiën, figuurskiën, schansspringen, blootvoetskiën en wakeboarden, een mengelmoes van waterskiën, golfsurfen en snowboarden. Adres: Baan achter de Plakken 1.

TIP: Andere waterskibanen in Nederland zijn te vinden in Harkstede (Gr), Erm (D), Almere (Fl), Haaksbergen (O), Alphen aan den Rijn (ZH), Zoelen (G), Best en Kamperland (Z).