Ketelhaven betekenis & definitie

Een dikke laag vervuild slib bedekt de bodem van het Ketelmeer. De verontreinigende stoffen zijn afkomstig van de industrieën langs de Rijn en via de IJssel in het meer uitgebraakt.

Om schoon schip te maken is een grote reinigingsoperatie aan de gang, die Rijkswaterstaat nog zeker twintig jaar bezighoudt. Een laag bagger van gemiddeld een halve meter dik wordt van de bodem geschraapt. Het gaat om in totaal vijftien miljoen kubieke meter. Als de klus geklaard is, duiken nieuwe kansen op voor de natuur, het milieu, de recreatie en de scheepvaart.

Voor het grootste milieusaneringsproject ter wereld is in het Ketelmeer het IJsseloog gecreëerd: een tien meter hoge ringdijk rond een 45 meter diepe put in de bodem. De vervuilde bagger wordt er onder zeer strenge voorwaarden gedumpt. Het IJsseloog heeft een doorsnede van één kilometer en een inhoud van 20 miljoen kubieke meter. Informatiecentrum Ketelmeer, gebouwd op de ponton Schoon Schip, geeft informatie over de grote schoonmaak. Er zijn rondleidingen. Adres: Ketelmeerdijk 1.