Joure betekenis & definitie

In de tuin van het Johannes Hesselhuis aan de Geelgieterstraat 1-11 (een onderdeel van het Museum Joure) staat het geboortehuisje van Egbert Douwes, de grondlegger van het Douwe-Egbertsconcern, de grootste en oudste nog bestaande koffie-, thee- en tabakshandel van Nederland. Het woninkje stond oorspronkelijk in Idskenhuizen, een dorpje in de buurt, maar werd steen voor steen afgebroken om in de museumtuin te herrijzen.

In 1753 opende Egbert Douwes het kruidenierswinkeltje 'De Witte Os' in Joure. Hij verkocht er producten 'die tot de genoegens van het dagelijks leven' behoorden. In 1780 droeg Egbert de winkel over aan zijn zoon Douwe Egberts. Met het bewerken en mĂȘleren van koffie, thee en tabak verwierf het bedrijf steeds meer aanzien, eerst in de regio, maar later ook in de rest van het land. In 1919 opende DE een steunpunt in Utrecht. Tien jaar later verhuisden het hoofdkantoor, de expeditie en de koffiebranderij naar de Keulsekade in de Domstad.

Vanaf 1948 sloeg Douwe Egberts internationaal de vleugels uit. Dat resulteerde in 1978 in samenwerking met het Amerikaanse Sara Lee Corp. In 1989 nam de nieuwe combinatie ook die andere Nederlandse koffie-, thee- en tabaksgigant, Van Nelle, over. Douwe Egberts bezit een eigen museum in Utrecht, maar dat is tijdelijk gesloten.

TIP: Het Museum Joure serveert op smakelijke wijze de rijke thee-, koffie- en tabakshistorie van de stad. Ook andere ambachten passeren de revue, zoals de Jouster klokkenindustrie, goud- en zilversmederij, kopergieterij en het bakkers- en drukkersambacht. In de museumwinkel gaan producten uit grootmoeders tijd over de toonbank. Het museum is gevestigd in zes historische panden in het hart van Joure. Adres: Geelgietersstraat 1-11.