Haarzuilens betekenis & definitie

Kasteel De Haar zou het decor kunnen zijn voor een Disneyfilm. Het is na Huis Berg in 's Heerenberg (G) het grootste kasteel van Nederland. En van die twee is het beslist het meest romantische. Het is van kelder tot nok ingericht met kostbare kunstvoorwerpen, waaronder Chinees en Japans porselein, meubilair een kostbare Vlaamse wandtapijten.

Met een echt militair bolwerk heeft het kasteel niets te maken. Het neogotische sprookjeskasteel is pas in 1892 gebouwd op de ruïne van een middeleeuws kasteel en diende louter als uiterst luxueus woonverblijf. Architect P.J.H. Cuypers, de bouwer van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, voorzag kasteel De Haar van voorzieningen die eind 19de eeuw ultramodern waren, zoals warm en koud stromend water op alle kamers en een centrale stoomverwarming die nog steeds intact is.

Rondom het kasteel ligt een geometrische tuin die zijn bijnaam Klein Versailles eer aan doet. Er zijn romantische doorkijkjes, vergezichten, vijverpartijen en een Grand Canal, dat het kasteel schitterend weerspiegelt. Omdat de kasteelheer op een volwassen bebossing uit wilde kijken, werden na de bouw zevenduizend bomen van tussen de 40 en 60 jaar oud geplant. Het dorp Haarzuilens, dat aanvankelijk naast het kasteel lag, moest wijken voor de tuinen. Het werd enkele kilometers verderop herbouwd. Adres: Kasteellaan 1.