Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Bredevoort

betekenis & definitie

Sinds het begin van de jaren zestig van de 20ste eeuw is Europa verrijkt met een aantal boekensteden. Dat zijn historische stadjes of dorpjes op het platteland waar zich antiquarische en tweedehands boekwinkels concentreren. Bredevoort is sinds 1993 de eerste en tot nu toe enige boekenstad in Nederland. Het is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse en Duitse antiquaren, boekhandelaars en boekbinders. Het is dus ook de eerste grensoverschrijdende boekenstad in de wereld.

In het fotogenieke stadje zijn dertig antiquariaten en tweedehands boekhandels op een kluitje te vinden. Ze zijn hele jaar geopend. Elke derde zaterdagmiddag van de maand is er een grote boekenmarkt in het centrum. Bovendien vindt er eenmaal per jaar een boekenmarkt voor particulieren plaats en tweemaal per jaar een internationale boekenmarkt, waarmee Bredevoort de nauwe banden met bibliofiele zustersteden benadrukt. Bijvoorbeeld met Hay-on-Wye in Wales, dat in 1961 de eerste boekenstad ter wereld werd. Boekenstad Bredevoort biedt ook een boekbinderscentrum, dat ook demonstraties en cursussen geeft, alsmede een informatiecentrum aan 't Zand 25. Het geeft informatie over de verschillende antiquariaten, beschikt over een boekenzoekdienst en bemiddelt bij de verkoop door particulieren.

Het vestingstadje Bredevoort biedt méér dan boeken. Het centrum is fraai gerestaureerd en ademt de sfeer van een intiem, historisch stadje. Een deel van de verdedigingswerken uit de 17de eeuw is nog zichtbaar, waaronder stukken van de originele gracht. Hier wordt ieder jaar in september de grootste verlichte gondelvaart van Nederland gehouden. De gondels lijken in de verste verte niet op de beroemde Venetiaanse bootjes. Het zijn reusachtige drijvende bouwwerken, verlicht door vele duizenden fietslampjes die worden gevoed door aggregaten. De weerspiegeling op het water en de romantische muziek creëren een sprookjesachtige sfeer.

Bredevoort is ook in andere opzichten een vorstelijk plaatsje. De koningen en koninginnen van Oranje dragen sinds 1696 de titel 'Heer of Vrouwe van Bredevoort'. Daarnaast is het Achterhoekse stadje de geboorteplaats van Hendrikje Stoffels, de tweede vrouw van Rembrandt. Er staat een beeldje van haar in het centrum.