Arcen betekenis & definitie

Het grootste bloemenpark in de Benelux en een van de grootste in Europa. Tien kilometer wandelpaden en lanen voeren de bezoekers langs de verschillende onderdelen. In het Rosarium, het Versailles van Arcen, houden 20.000 rozenstruiken, verdeeld over tien tuinen, een schoonheidswedstrijd. Het Sparrenbos, met zijn mysterieuze duisternis, is een onaangetast stukje natuur, waar zwijntjes en andere bosbewoners rondscharrelen.

In de Golftuin kan iedereen, jong en oud, een balletje slaan tussen watervallen, begroeide hellingen, grotten, sfeervolle tuinen en doorkijkjes in rotspartijen. De Casa Verde, het Groene Huis, is een enorme subtropische plantenkas met de sfeer, de warmte en de schoonheid van de Mediterranée. In de Oosterse tuinen hangt de mystieke sfeer van de Oriënt. Het balkon van het Thais huis biedt een prachtig uitzicht op de groene sawa's en de vele waterpartijen, waarin honderden koikarpers majestueus hun baantjes trekken. Voor kinderen bieden de Kasteeltuinen Arcen onder meer een speeltuin, waterspeelplaats met trekvlot, speelfort en een dierenroute, die langs het apeneiland voert.

Het water blokkeert de weg naar de vrijheid. De apen en de bezoekers weten niet dat pal onder de waterspiegel een loopplank ligt. Als de dierenverzorger over de wateren wandelt, lijkt het alsof zich in Arcen een Godswonder voltrekt. In het kasteel is een permanente antiektentoonstelling, met onder andere diverse meubelstukken uit verschillende periodes. Adres: Lingsforterweg 26. Het grootste aspergegebied van Nederland uit. Vanaf half april tot het feest van Sint-Jan (24 juni) wordt hier 'het witte goud' gestoken. Lekkerbekken kunnen op audiëntie bij de 'koningin der groenten', zoals die andere bijnaam van de asperge luidt. Er zijn speciale aspergearrangementen, -festiviteiten en -markten, en aspergefiets- en -autotochten. Arcen verwelkomt de nieuwe oogst elke Hemelvaartsdag met een groot aspergefeest op het Raadhuisplein. Een knus plekje, dat in het hoogseizoen in een groot terras verandert. TIP: Andere belangrijke aspergegebieden in Nederland zijn het Overijsselse Salland, de Kempen en de Peel, beide in Noord-Brabant. Ook daar wordt de nieuwe oogst begroet met speciale arrangementen, festiviteiten, wandelingen en fietstochten. Een van de bekendste tochten is de driedaag unieke aspergelikeur. Dat gebeurt in een oeroude watermolen. Bezoekers zijn welkom. De graanbranderij stookt ook andere uitstekende borrels.

Een van de zwaarste bieren van Nederland), Witte Raaf en Het Elfde Gebod, de getapte Arcense toevoeging aan de stenen tafelen van Mozes: 'Gij zult goed eten en drinken!' De brouwerij staat open voor rondleidingen. Er is ook een proeflokaal.