Kromhout, Stichting Werf 't - Stichting Werf 't, Kromhout, Hoogte Kadijk 147. In 1973 werd de Stichting Werf 't Kromhout opgericht met het doel deze historische werf in stand te houden voor het herstel en behoud van oude, waardevolle schepen en werktuigen en voor recreatieve en museale doeleinden. Dankzij de royale hulp van het Prins Bernhard Fonds kon de stichting in 1975 de grond en de opstallen van deze eerste overdekte werf van A. aankopen. De restauratie kwam op gang en in 1976 kon er een historische tentoonstelling op scheepvaartgebied worden geopend. In datzelfde jaar reikte wethouder Goedkoop op de werf de bronzen medaille uit aan de bemanningen van de stoomboten die op 1 nov. 1976 ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Noordzeekanaal* meevoeren van A. naar IJmuiden.
Bij die gelegenheid werd op initiatief van de werf 't Kromhout door de eigenaren van zeventien stoomboten de "Vereniging Stoomvaart" opgericht, die haar domicilie koos op de werf. In 1979 werd via een 35 m hoge bok een van de laatste blazers op de wal van 't Kromhout gedeponeerd. Dit 15 m lange, toen 80 jaar oude schip, eigendom van het Zuiderzeemuseum, moest model staan voor een nieuwe blazer (een vissersvaartuig dat vooral op de Waddenzee, de Noordzee en de Zeeuwse wateren voer). De naam Kromhout komt van de eerste eigenaar, scheepstimmerman Doede Jansen Kromhout. Zijn vrouw kocht in 1757 het perceel aan waarop hij een scheepswerf stichtte. In 1993 stelde de gemeente bepaalde milieueisen aan de scheepswerven, zowel op de Westelijke als op de Oostelijke Eilanden*. De werf werd onlangs gerestaureerd en uitgebreid, zodat de scheepswerf van directeur Dick van Amerongen kan blijven.
LIT. J.R., Juweel in nautisch kwartier van Amsterdam, Heemschut okt. 1982; Peter-Paul de Baar, Het nieuwe gezicht van de IJ-oevers, O.A. 1990, 220; Kees Versluis, Toen Amsterdam nog schepen bouwde, Het Parool/PS 3 juli 2002.