XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Klerk, Michel de

betekenis & definitie

Klerk, Michel de - Michel de Klerk (1884-1923), architect, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School*. Michel werd geboren in de Jodenbuurt*, als 25ste kind in een joods gezin, waar de vader diamantslijper was. Toen Michel de Klerk twee jaar oud was, overleed zijn vader, op 79-jarige leeftijd. Armoede was het gevolg. Met een beperkte scholing werd hij door de Amsterdamse architect Eduard Cuypers in dienst genomen, als loopjongen.

Tot 1910 bleef hij hier, het laatst in de functie van architect. Na Cuypers trok hij in bij bureau Baanders. De Klerk was een zwijgzaam en bescheiden mens. Toen men hem aan koningin Wilhelmina wilde voorstellen bij de opening van het nieuwe clubgebouw van Roei- en Zeilvereniging De Hoop*, was hij al verdwenen. Michel de Klerk ontwierp een deel van het Scheepvaarthuis*, de huizenblokken aan het Spaarndammerplantsoen (zie: Schip, Het) en samen met Piet Kramer* het complex woningen voor De Dageraad* aan de Burgemeester Tellegenstraat en de P.L. Takstraat. De Klerk hoorde bij de kring van kunstenaars en architecten als Hildo Krop*, H.Th.

Wijdeveld*, F. Staal*, M. Kropholler en Piet Kramer. Een longontsteking maakte een eind aan zijn leven, op de dag dat hij 39 jaar werd. K.P.C. de Bazel* overleed in de trein op weg naar de begrafenis van De Klerk. Architectuurtoeristen uit binnen- en buitenland komen nog altijd naar Amsterdam om zijn scheppingen te bewonderen.

LIT. J. Storm, Michel de Klerk, architect, O.A. 1997, 165; Paul Arnoldussen en Annemarie de Wildt (red.), Stadsgezichten; honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw, 1999.

< >