Wouter Postma

Eigenaar - WPLounge

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

Linkbuilding

betekenis & definitie

Zoekmachines gebruiken (onder andere) links om de "autoriteit" van een website te bepalen. Linkbuilding is een SEO-techniek waarbij bewust (externe) links worden aangelegd naar een website of pagina, met als doel om deze hoger te laten scoren in zoekmachines.

Linkbuilding is dus een manier om zoekmachines te manipuleren. Hoewel zoekmachines tegen deze vorm van SEO zijn, doen vrijwel alle bedrijven die serieus met SEO (zoekmachine-optimalisatie) bezig zijn ook aan linkbuilding.

Hoe meer "backlinks" (links vanaf andere websites) een website heeft, hoe hoger de autoriteit. Een link vanaf een website met veel backlinks - en dus een hoge autoriteit - is dan ook meer waard dan een link vanaf een website met weinig links.

Linkbuilding is overigens niet zonder risico. Google heeft in het verleden al hard opgetreden tegen bedrijven die massaal links inkopen en verkopen. Daarnaast wordt het algoritme van de zoekmachine met iedere update beter in het automatisch herkennen van "kunstmatige" links. Je website kan dan een "penalty" krijgen waardoor deze opeens een stuk lager komt te staan of in extreme gevallen zelfs onvindbaar wordt.

Bronvermelding