Woordenlijst van het Jodendom

G.F. Callenbach (1988)

Gepubliceerd op 05-02-2024

Tenach

betekenis & definitie

hebreeuwse bijbel, het Oude Testament. De bijbelboeken hebben een andere volgorde dan in de protestantse uitgaven, maar de canon is gelijk, m.a.w.: het zijn dezelfde boeken.

Eerst komt de TORA, dat is: de Leer, hoewel vaak vertaald door ’Wet’ (de letter T van de letters T-N-CH, waarvan men ’Tenach’ maakte); dan de profetenboeken of NEVIïEM, ’Profeten’ (de letter N); tenslotte de Chetoeviem of KETOEVIEM, de ’Geschriften’ (de letter CH).De nu volgende indeling is overgenomen uit ’Wat na de Tora kwam’ door Drs. R. C. Musaph-Andriessc (Baarn, 1973).

Het eerste deel van de Tenach, de TORA, de vijfhoeken van Mozes, omvat de volgende vijfhoeken:

1. Bereesjiet = ’In den beginne’
2. Sjemot = Namen
3. Wajikra = En hij riep
4. Bamidbar = In de woestijn
5. Dewariem = Woorden, Zaken

Deze hebreeuwse namen zijn ontleend aan een van de eerste woorden waarmee ieder boek opent. De niet-hebreeuwse benamingen van deze boeken zijn afkomstig van de latijnse bijbelvertaling, die ze op haar beurt aan het Grieks heeft ontleend; deze benamingen karakteriseren de inhoud van het boek. Ze luiden: Genesis (Schepping, Wording); Exodus (Uittocht); Leviticus (= het Levitische boek, met cultische bepalingen voor de priesters); Numeri (Getallen, n.a.v. de volkstelling in het eerste hoofdstuk); Deuteronomium (Herhaling van de wet; n.a.v. de uitdrukking ’afschrift van de wet’ in hs. 17, 18).

Het tweede deel van de Tenach, de NEWIE’IEM, ’Profeten’, wordt onderverdeeld in:

1. Newie’iem risjoniem = de Eerste Profeten;
2. Newie’iem acharoniem = de Latere Profeten.

(1.) Tot de Newie’iem risjoniem behoren: Jehoshua (Jozua) - Sjofetiem (Richteren) - Sjemoe’eel alef en beth (I en II Samuël) - Melachiem alef en beth (I en II Koningen).

(2.) Tot de Newie’iem acharoniem behoren:

a. Jesjajahoe (Jesaja) - Jirmejahoe (Jeremia) - Jechezkeel (Ezechiël);
b. Teree Asar (de twaalf Kleine Profeten). Dit zijn Hosjea – Joël – Amos - Owadja - Jona - Micha - Nachoem - Chabakoek - Tsefanja – Chagai - Zecharja - Mal’achi, zoals ze ook in de gangbare vertalingen bijeen staan.

Het derde deel van de Tenach, de KETOEWIEM, omvat de ’Geschriften’. Er zijn twaalf delen, die onderling weinig verband hebben. In Tenach zijn ze aldus gerangschikt:

a. Tehilliem (Psalmen) - Misjlee (Spreuken) - Ijow (Job);
b. Sjier hasjieriem (Hooglied) - Roet (Ruth) - Eecha (Klaagliederen) - Kohelet (Prediker) - Ester (Ester). Dit zijn de Vijf Rollen of megillot (enkelvoud: megilla, ’rol’).
c. Daniël (Daniël) - Ezra (Ezra) - Nechemja (Nehemia) - Divree hajamiem alef en beth (I en II Kronieken).

< >