Cassandra (Κασσανδρα) of Alexandra, legendarische dochter van de trojaanse koning Priamus en Hecabe, tweelingzuster van Helenus, de ziener der Trojanen.
Haar zienersgaven kreeg Cassandra volgens de meest verbreide traditie van Apollo, die haar liefhad. Toen zij echter zijn liefde versmaadde, gaf hij haar als straf dat haar profetieën nooit geloofd werden. Volgens een andere traditie lieten Priamus en Hecabe de tweelingen Cassandra en Helenus eens achter in de tempel van Apollo. De volgende morgen zag men dat slangen de slapende kinderen likten; sedertdien bezaten zij de gave der voorspelling.Cassandra voorspelde onheil toen Paris na zijn te vondeling legging als onbekende in Troje terugkwam; eveneens toen Paris met Helena in Troje kwam. Ook voorspelde zij dat het houten paard onheil zou brengen. Toen Cassandra bij de verovering van Troje haar toevlucht in de Athene-tempel gezocht had, rukte Aiax, de zoon van Oïleus, haar weg bij het beeld van de godin dat zij omklemd hield, en verkrachtte haar. Bij de verdeling van de buit werd Cassandra aan Agamemnon toegewezen, met wie zij in Mycene door Clytaemnestra en Aegisthus werd vermoord. Verschillende taferelen uit het leven van Cassandra, vooral de scène in de Athene-tempel, vinden we afgebeeld op grieks vaatwerk (o.a. op een hydria van ca. 485 vC uit het atelier van Cleophrades in het Museo Nazionale te Napels), op muurschilderingen te Pompeji (b.v. uit de z.g. Casa del Menandro), gemmen en dergelijke.
Lit. Aeschylus, Agamemnon. Euripides, Troades. Lycophron, Alexandra. - E. Bethe (PRE 10, 2290-2293). P. Orlandini (EAA 2, 401-404). - J. Davreux, La légende de la prophétesse Cassandre d’après les textes et les monuments (Liége/ Paris 1942). K. Ledergerber, Kassandra. Das Bild der Prophetin in der antiken und insbesondere in der älteren abendländischen Dichtung (Diss. Freiburg i.d. Schweiz 1950). [Suys-Reitsma]