In de loop van de oorlog is er in Duitsland zo'n tekort aan arbeiders dat werken in Duitsland verplicht wordt. In mei 1943 moeten alle mannen van 18 tot 35 jaar zich melden voor de arbeidsinzet (in het Duits 'Arbeitseinsatz'). Veel mannen willen dit niet.
Ze duiken onder, of ze zorgen ervoor dat ze een vrijstelling krijgen. Keuringsartsen en ambtenaren helpen om zo'n vrijstelling te regelen. Ze verklaren dat iemand ziek is, of thuis onmisbaar.
De maatregel om verplicht te werken in Duitsland levert maar 54.000 arbeidskrachten op, in plaats van de verwachte 170.000. De bezetters gaan over tot de 'totale arbeidsinzet'. Dat betekent dat de leeftijd wordt verruimd: mannen van 17 tot 40 jaar kunnen niet meer veilig op straat lopen.Ze kunnen bij een razzia worden opgepakt om in Duitsland te werken.
Uiteindelijk zijn er in totaal 500.000 Nederlandse mannen die in Duitsland als dwangarbeider werken. Bron: Verzetsmuseum Amsterdam. https://www.verzetsmuseum.org/jongeren/april-meistaking/arbeidsinzet