Hoogtepunten september 2005 betekenis & definitie

7 September
De rechtbank in Den Haag bepaalt dat de overheid de subsidie aan de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) moet opschorten, omdat zij door financiƫle ondersteuning van de partij meewerkte aan discriminatie van vrouwen. Het gaat om een jaarbedrag van 800.000 euro plus een bijdrage van 300.000 euro voor Tweede Kamerleden en hun fractiemedewerkers. Vrouwen kunnen weliswaar lid worden van de SGP, maar komen alleen voor een bijzonder lidmaatschap in aanmerking dat hen uitsluit van bestuursfuncties en stemrecht.

9 September
Een F-16-toestel van de Belgische Luchtmacht stort bij oefeningen neer in de Waddenzee. De piloot komt daarbij om het leven.

24 September
Opnieuw treft een orkaan de kusten van Louisiana en Texas: Rita. Hele dorpen worden weggevaagd. Maar omdat Rita niet over dichtbevolkte gebieden trekt, blijft het aantal dodelijke slachtoffers beperkt tot twee. Delen van zuidelijk Louisiana, waaronder New Orleans, komen opnieuw onder water te staan.

25 September
Op de Bilgi Universiteit in Istanbul wordt een congres gehouden over de vrij algemeen aanvaarde opvatting dat het Ottomaanse rijk zich schuldig had gemaakt aan genocide van ongeveer een miljoen Armeniƫrs tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Deze kwestie was lange tijd in Turkije onbespreekbaar. Het feit dat het congres in Turkije wordt gehouden, is dan ook belangrijker dan de uitkomst.