Hoogtepunten september 2004 betekenis & definitie

1 September
In Beslan, in Noord-Ossetië, worden op de eerste schooldag meer dan 1300 kinderen, ouders en leerkrachten in een school gegijzeld door ruim 30 terroristen. Bij de bestorming van de school, twee dagen later, voltrekt zich een drama van ongekende omvang. De gijzelnemers brengen explosieven tot ontploffing, waardoor een muur en een deel van het dak van de school instorten en brand uitbreekt. Er vallen meer dan 340 doden en vele honderden gewonden. Ook 31 Tsjetsjeense en Ingoesjeetse gijzelnemers worden gedood.

2 September
Geert Wilders, die te eigenzinnig werd bevonden, moet de VVD-fractie in de Tweede Kamer verlaten, maar blijft Kamerlid. Hij schiet omhoog in de peilingen: eind november staat de ‘Groep Wilders’ op 10 tot 26 zetels.

8 September
Ahold koopt voor € 8 mln vervolging af, de grootste schikking ooit met de Nederlandse justitie getroffen. Door geknoei met contracten had het concern sinds 1998 € 40 mld te veel aan omzet gemeld. Oud-toplieden moeten nog wel terechtstaan.

18 September
De orkaan Ivan heeft in het zuiden van de VS aan zeker 30 mensen het leven gekost. De orkaan, die eerder huishield in het Caribisch gebied, maakte in totaal meer dan 100 slachtoffers.

23 September
De orkaan Jeanne heeft de afgelopen dagen aan meer dan 1000 mensen in Haïti het leven gekost. Ruim 900 mensen raakten gewond en zo’n 1200 worden nog vermist.

24 September
Het 136 ha grote domein van Argenteuil, bij Brussel, waar koning Leopold III vanaf 1960 jarenlang verbleef na zijn troonsafstand en waar prinses Lilian woonde tot haar dood in 2002, wordt verkocht voor € 7,8 mln. De (anonieme) koper wil er een ecologisch onderzoekscentrum in onderbrengen.