Hoogtepunten oktober 2006 betekenis & definitie

7 Oktober
De prominente Russische journaliste Anna Politkovskaja (48) wordt bij haar appartement in Moskou vermoord. Politkovskaja heeft als journaliste in artikelen en boeken het beleid van president Vladimir Poetin, onder meer in Tsjetsjenië, genadeloos aan de kaak gesteld.

16 Oktober
Het asbestschip Otapan keert terug in Amsterdam. Het schip ging in juni naar Turkije om daar gesloopt te worden. Maar dit land wilde de Otapan uiteindelijk toch niet toelaten, omdat er veel meer asbest in zat dan was gezegd. In de papieren stond dat er duizend kilo aan boord was, maar later bleek dat het om 54 ton ging. Een commissie onder leiding van prof. dr. Frits van Oostrom presenteert een grote wandkaart waarop de vijftig hoogtepunten van de vaderlandse geschiedenis te zien zijn. Deze vijftig ‘vensters’ op de Nederlandse cultuur vormen de canon van Nederland.

27 Oktober
Jongeren in de buitenwijken van Parijs steken drie bussen en 277 auto’s in brand in een nieuwe geweldsuitbarsting die samenvalt met de dag waarop de rellen het jaar daarvoor zijn begonnen.