Hoogtepunten oktober 2000 betekenis & definitie

5 Oktober
Betogers in Belgrado dringen het parlementsgebouw binnen en weten even later ook het hoofdgebouw van de Servische staatsomroep te bezetten. De val van het regime van Milošević is een feit.

7 Oktober
De Veiligheidsraad veroordeelt het buitensporige geweld van Israël tegen de Palestijnen.De veroordeling kwam uiteindelijk nadat de Verenigde Staten hadden besloten zich van stemming te onthouden. De overige veertien leden stemden voor de resolutie. Luxemburg. Groothertog Jan wordt opgevolgd door zijn oudste zoon, Henri.

8 Oktober
De gemeenteraadsverkiezingen zijn opnieuw een succes voor het extreem-rechtse Vlaams Blok. In Antwerpen oogst de partij 33% van de stemmen en haalt voorman Filip De Winter 50.000 naamstemmen.

9 Oktober
De vier Nederlanders die sinds 31 juli in Belgrado gevangen zaten, omdat zij van plan zouden zijn geweest president Miloševi´c te ontvoeren of te vermoorden, komen vrij.

10 Oktober
Op het Gelderlandplein in Amsterdam wordt op klaarlichte dag topcrimineel Sam Klepper doodgeschoten. Het is de tweede liquidatiin nog geen drie weken tijd. Op 23 september werd topcrimineel Jan Femer op dezelfde wijze omgebracht.

12 Oktober
Twee of mogelijk drie Israëlische soldaten worden door een woedende menigte in Ramallah gelyncht. De tv-beelden ervan schokken de wereld.

15 Oktober
Door noodweer zijn in het Alpengebied tientallen mensen om het leven gekomen. De meeste doden vielen in het Zwitserse dorpje Gondo, dat grotendeels werd verwoest door modderlawines. Ook in Italië en Frankrijk vielen doden. Veel dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden.

25 Oktober
Duikers slagen erin vier lichamen te bergen van de op 12 augustus gezonken Russische kernonderzeeër Koersk. Uit een brief in de jaszak van een van hen blijkt dat niet alle 118 opvarenden op slag dood waren na de twee explosies aan boord; zeker 23 mensen waren nog in leven.