Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten november 2008

betekenis & definitie

6 November
Prins Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (28) van Bhutan neemt de troon over van zijn vader en wordt de nieuwe Druk Gyalpo (drakenkoning). Hij is afgestudeerd in Oxford en de bedenker van de staatsfilosofie dat het Bruto Nationaal Geluk belangrijker is dan het Bruto Nationaal Product. Zijn vader Jigme Singye Wangchuck bereidde het volk voor op afschaffing van de absolute monarchie. In maart mocht het volk voor het eerst naar de stembus om een premier en een parlement te kiezen.

12 November
De rechtbank in Groningen veroordeelt drie mannen tot gevangenisstraffen van negen, vijf en anderhalf jaar voor hun rol in de zogeheten ‘hiv-zaak’. Het betrof het onder dwang toedienen van drugs aan deelnemers aan seksfeestjes in de woningen van de daders in 2006 en 2007 om hen daarna seksueel te misbruiken. Geruchtmakend werd de zaak omdat een aantal van de mannelijke bezoekers was ingespoten met besmet bloed.

13 November
Minister Ella Vogelaar, belast met Wonen, Wijken en Integratie, treedt af nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar heeft opgezegd. Zij zou na een aantal misstappen niet meer over voldoende gezag en leiderschap beschikken om nog langer haar post te bekleden.

19 November
Internationale muziekrecensenten roepen het Koninklijk Concertgebouworkest uit tot het beste orkest ter wereld.

25 November
De drie maanden gevangenisstraf die twee Britten hebben gekregen in Dubai wegens alcoholgebruik en seks op het strand wordt ingetrokken. De boete van 272 dollar moet wel betaald
worden. De man van het stel wordt door zijn Britse uitgever ontslagen wegens het voorval.

29 November
Indiase commando’s doden de twee laatste bezetters van het fameuze Taj Mahal hotel in Mumbai, waarmee een einde komt aan een van de ernstigste aanslagen ooit in India gepleegd. Een groep van tien terroristen sloeg in de avond van 26 november toe bij verschillende doelwitten. Bij café Leopold, altijd druk bezocht door buitenlanders, werden twaalf bezoekers doodgeschoten, in de hal van station Chhatrapati Shivaji vermoordden zij 59 mensen. Tegelijkertijd drongen andere terroristen met veel geweld binnen in het Chabad House, het plaatselijke hoofdkwartier van de Amerikaanse orthodoxjoodse Chabad-Lubavitsch beweging, in het vijfsterrenhotel Oberoi-Trident en in het Taj Mahal hotel. Ze schoten tientallen mensen dood, en verschansten zich met gijzelaars in de drie gebouwen. Het totaal aantal slachtoffers bedraagt 186.