Hoogtepunten maart 2002 betekenis & definitie

6 Maart
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt 57,7%, een historisch dieptepunt. Grote winnaar worden de lokale partijen en de ‘Leefbaren’. Samen behalen zij ruim een kwart van de uitgebrachte stemmen. Tijdens het in de verkiezingsnacht georganiseerde lijsttrekkersdebat op televisie triomfeert. Fortuyn en toont vooral PvdA-lijsttrekker Ad Melkert zich een slecht verliezer.

11 Maart
In de Amsterdamse Rembrandttoren gijzelt een gewapende man zeven uur lang een groep mensen uit ongenoegen over breedbeeldtelevisie van Philips. Hij merkt te laat dat Philips is verhuisd naar de naburige Breitnertoren. Ten slotte maakt de psychisch gestoorde man op het toilet een eind aan zijn leven.

12 Maart
In de omvangrijkste actie sinds het begin van de tweede Intifadah trekken 150 tanks Ramallah binnen. De hele stad en de nabijgelegen vluchtelingenkampen worden bezet en het hoofdkwartier van Yasser Arafat opnieuw omsingeld. Ook elders op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook vallen Israëlische troepen binnen. Meer dan 2000 Palestijnen worden opgepakt. Ze zouden ‘geharde terroristen’ zijn. Later op de dag neemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een (door de VS ingebrachte) historische resolutie aan waarin voor het eerst wordt gesproken van een Palestijnse staat naast Israël. Tevens roept de resolutie op tot beëindiging van alle geweld, inclusief terreur, provocaties, opruiing en verwoesting.

17 Maart
Gewezen minister en socialistisch parlementslid Alain Van der Biest pleegt zelfmoord in Grâce-Hollogne, nabij Luik. Van der Biest kwam in opspraak omdat de moord, in 1991, op PS-kopstuk André Cools met zijn medeweten zou zijn beraamd. Vlak voor zijn dood was hij hierover nog ondervraagd door het Luikse gerecht.

21 Maart
Koning Mohammed VI treedt in het huwelijk met de 24-jarige Salma Bennani.

23 Maart
Bij een inbraak in het Frans Halsmuseum in Haarlem worden vijf schilderijen van oude meesters, waaronder Jan Steen en Adriaen van Ostade, gestolen.

27 Maart
Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in een hotel in Netanya komen meer dan 20 mensen om het leven en raken ca. 130 gewond. Twee dagen later slaat Israël zeer hard terug. Het Israëlische leger trekt opnieuw Ramallah binnen, waar het hoofdkwartier van Arafat zwaar onder vuur wordt genomen. Tanks halen het hek eromheen naar beneden en slaan gaten in de muren. Arafat wordt geïsoleerd in enkele kamers van zijn hoofdkwartier.

30 Maart
De ‘queen mum’, de moeder van koningin Elizabeth en vrouw van koning George VI, die in 1900 als Elizabeth Bowes-Lyon werd geboren, overlijdt op 101-jarige leeftijd.

31 Maart
Een wolkbreuk teistert het Canarische eiland Tenerife. Metershoge water- en modderstromen trekken een spoor van vernieling door de hoofdstad, Santa Cruz. Zes mensen vinden de dood.