Hoogtepunten januari 2010 betekenis & definitie

2 Januari
In de nacht van 1 op 2 januari worden in een uitgebrande auto nabij de autoweg Leuven-Lummen de vermoorde lichamen teruggevonden van de 18-jarige Shana Appeltans en haar 22-jarige vriend Kevin Paulus. Drie dagen later bekent de 38-jarige Ronald Janssen uit het Limburgse dorpje Loksbergen, een leraar technisch tekenen, de moord op zijn buurmeisje en haar vriend. Verder onderzoek door het gerecht in Hasselt leert dat Ronald Janssen ook de moordenaar was van het 18-jarige meisje Annick Van Uytsel, uit Diest, waarvan het lichaam in april 2007 werd gevonden in het nabijgelegen Albertkanaal. De moord op van Uytsel was tot dan toe onopgehelderd gebleven. Janssen blijkt niet alleen een moordenaar, maar ook een serieverkrachter te zijn die in de periode 2002-2006 meerdere studentes van de universiteit in Leuven heeft aangerand.

4 Januari
De emir van Dubai, sjeik Muhammad bin Rashid al-Maktum, opent het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa, een wolkenkrabber met een hoogte van 828 meter. De bouwkosten bedroegen meer dan een miljard euro en de bouw duurde zes jaar. Tot dan toe viel de eer van ‘s werelds hoogste bouwwerk toe aan de Taipei 101, een wolkenkrabber van 508 meter in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

8 Januari
Een bus met daarin het Togolees voetbalelftal wordt, terwijl het op weg is naar de Africa Cup in de Angolese provincie Cabinda, onder vuur genomen door de separatistische FLECbeweging. Twee officials worden gedood en zes spelers raken gewond. Togo trekt zich hierna terug uit het toernooi.

10 Januari
Godfried Danneels neemt afscheid als kardinaal en aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel. De 76-jarige Danneels, die een eerder progressief imago heeft, stond twintig jaar lang aan het hoofd van de Belgische katholieke kerk. Een week later wordt bekendgemaakt dat hij wordt opgevolgd door de 69-jarige André Léonard, sinds 1991 bisschop van Namen. Léonard geldt als een aanhanger van de conservatieve lijn in de kerk. Als bisschop sprak hij sprak openlijk negatief over homoseksualiteit.

12 Januari
De zwaarste aardbeving sinds 1860 treft de hoofdstad Port-au-Prince en richt enorme schade aan. Naar schatting vinden 230.000 mensen hierbij de dood en vallen er meer dan 300.000 gewonden. Ruim 1,5 miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking, wordt dakloos.