Hoogtepunten januari 2003 betekenis & definitie

1 Januari
Griekenland neemt het EU-voorzitterschap over van Denemarken.

5 Januari
Bij een dubbele Palestijnse zelfmoordaanslag in Tel Aviv worden ten minste 22 mensen gedood en raken meer dan 100 gewond.

6 Januari
President Saddam Hussein beschuldigt de wapeninspecteurs van de VN ervan ‘zuiver inlichtingenwerk’ te verrichten in plaats van te zoeken naar de massavernietigingswapens die Irak zogenaamd zou bezitten. Gretta Duisenberg, de vrouw van ECB-president Wim Duisenberg, brengt een bezoek aan de Palestijnse gebieden. Zij heeft onder meer een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Haar optreden krijgt veel kritiek. Vooral de uitspraak in het NOS Journaal, gedaan na een bezoek aan de Gazastrook, dat zij begrip heeft voor de zelfmoordaanslagen van de Palestijnen, valt slecht.

17 Januari
In de Pyreneeën wordt de bijna 9 km lange Somport-tunnel geopend, die Frankrijk met Spanje verbindt.

24 Januari
Op klaarlichte dag wordt in het oude centrum van Amstelveen Cor van Hout doodgeschoten. Waarschijnlijk ging het om een afrekening in het criminele circuit. Van Hout werd bekend als een van de ontvoerders van Freddie Heineken en diens chauffeur in 1983.

26 Januari
Bij de grootste Israëlische militaire operatie sinds het begin van de tweede Intifadah, in september 2000, zijn de afgelopen nacht in de stad Gaza 13 Palestijnen gedood en 65 gewond geraakt. De Israëlische inval was een antwoord op Palestijnse beschietingen van Israëlische plaatsen.

27 Januari
De parlementaire enquêtecommissie Srebrenica onder leiding van D66’er Bert Bakker presenteert haar eindrapport. De commissie concludeert dat het toenmalige kabinet en de toenmalige Tweede Kamer de risico’s van de uitzending van Dutchbat naar Bosnië totaal hebben onderschat. De commissie heeft kritiek op toenmalig bevelhebber Hans Couzy, die naliet minister Joris Voorhoeve goed te informeren. Het gedwongen terugtreden in 2002 van generaal Ad van Baal op grond van de beschuldiging in het NIOD-rapport dat hij verantwoordelijk was voor de ‘doofpotcultuur’ bij Defensie, noemt de commissie-Bakker onterecht.

29 Januari
Het eindrapport van de bijzondere parlementaire onderzoekscommissie naar het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena, in november 2001, legt de eindverantwoordelijkheid voor het debacle bij de Zwitserse hoofdaandeelhouder Swissair. Maar ook het lakse management en de nietgeslaagde reddingspogingen van de Belgische overheid worden gelaakt.

30 Januari
In rechtszalen in Arnhem en Assen richten gewapende verdachten een bloedbad aan. In Assen probeert een 45-jarige pedofiel zich na het horen van het vonnis van het leven te beroven door een mes in zijn keel te steken. In Arnhem schiet de politie een Albanese roofovervaller en verkrachter dood. Deze hield de officier van justitie onder schot en dreigde hem te doden als niet aan zijn eis (contact met eenmedeverdachte) werd voldaan. Bij de schietpartij raakt de officier ernstig gewond.