Hoogtepunten februari 2005 betekenis & definitie

13 Februari
Voor de allereerste keer valt een Vlaamse muzikant in de prijzen bij de jaarlijkse Grammy Awards, uitgereikt door de Amerikaanse muziekindustrie. Het gaat om de Gentse dirigent René Jacobs. Hij wint in de categorie opera voor zijn opname van Le nozze di Figaro van Mozart. In Coimbra sterft op 97-jarige leeftijd in het Carmelietenklooster de non Maria LúciaRosa dos Santos, beter bekend als Zuster Maria de Jesús. Aan haar en aan een nicht en een neef zou de maagd Maria in 1917 in een periode van een half jaar zes keer zijn verschenen. Beweerd wordt dat Maria toen drie belangrijke gebeurtenissen in de 20ste eeuw had voorspeld: het zou gaan om de tweede wereldoorlog, om de val van het communisme in Oost-Europa en ook zou zij de aanslag op Johannes Paulus II, die in 1981 plaatsvond, hebben aangekondigd.

20 Februari
Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties, legt na vier jaar zijn functie neer na aanhoudende beschuldigingen van seksuele intimidatie van een vrouwelijke ondergeschikte. Lubbers die de beschuldigingen met kracht ontkent, mocht aanvankelijk aanblijven na een intern onderzoek. De publicatie in de Britse krant The Independent van passages uit een vertrouwelijk VN-rapport, waarin hij wordt beschuldigd van ‘een patroon van seksuele intimidatie’ en van machtsmisbruik, maakt zijn positie echter onhoudbaar.

25 Februari
President Saparmoerat Nijazov vaardigt een decreet uit dat het dragen van baarden of lang haar verbiedt. Nijazov geeft geen reden voor de maatregel. Hoewel het decreet door sommigen wordt beschouwd als een maatregel tegen de radicale islam, moet het volgens anderen eerder gezien worden als een stap tegen elke vorm van individualisme. Het is al verboden naar autoradio’s te luisteren en te roken op straat. Ook opera en ballet zijn verboden.