Hoogtepunten augustus 2009 betekenis & definitie

7 Augustus
De gevolgen in Nederland blijken dusdanig af te wijken van de alarmerende voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt dat de Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1) geheten, in het vervolg benaderd zal worden als een gewone griep. Vanwege zijn bijzonder broze gezondheid wordt de Britse treinrover Ronald Biggs (79) gratie verleend door de Britse minister van Justitie Jack Straw. Met veertien anderen beroofde Biggs op 8 augustus 1963 een posttrein. Bij de actie werd 2,6 miljoen pond buitgemaakt. Biggs kreeg dertig jaar cel maar kon in 1965 ontsnappen. Hij veranderde zijn uiterlijk met behulp van plastische chirurgie en leefde in Spanje, Australië en Brazilië. In 2001 gaf hij zich opnieuw aan.

10 Augustus
Op de parkeerplaats voor kinderdagverblijf Moeders Schoot in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer te Amsterdam-West wordt de tweeëndertigjarige Arzu Erbas doodgestoken bij haar auto. De vrouw van Turkse komaf had er door haar inzet voor gezorgd dat in de zo’n 40.000 inwoners tellende buurt een crèche werd gevestigd die ruimte bood aan meer dan 200 kinderen. Zij speelde een belangrijke rol in de integratie van allochtonen, die in het stadsdeel ruim de helft van de inwoners uitmaken.

18 Augustus
Het Rotterdamse stadsbestuur ontslaat de Zwitsers-Egyptische islamoloog en integratieadviseur Tariq Ramadan (46). Tevens komt er een einde aan diens door de gemeente betaalde gasthoogleraarschap burgerschap en identiteit aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aanleiding is het feit dat Ramadan een discussieprogramma presenteerde op de Iraanse, door de staat gefinancierde zender Press TV, waardoor zijn geloofwaardigheid als ernstig aangetast wordt beschouwd.

22 Augustus
Tijdens een massaal bezocht strandfeest in Hoek van Holland breken vechtpartijen uit en worden de 160 aanwezige agenten in het nauw gebracht door een deel van de aanwezigen, die naar verluidt onder invloed waren van drank en drugs. Daarop trekken de agenten hun pistool en wordt er daadwerkelijk geschoten. Eén bezoeker van negentien jaar wordt dodelijk getroffen door een politiekogel, terwijl enkele anderen gewond raken.