Hoogtepunten augustus 2002 betekenis & definitie

2 Augustus
De Amerikaanse president Bush ondertekent de zgn. ‘Den Haaginvasiewet’ (officieel: American Servicemembers’ Protection Act, ASPA), die hem de mogelijkheid geeft gewapenderhand Amerikanen uit handen van het Internationaal Strafhof in Den Haag te bevrijden.

5 Augustus
In de Antwerpse binnenstad begint de grootscheepse heraanleg van de belangrijkste verkeersader, de Leien. De werken zullen vier jaar duren en € 100 mln kosten.

13 Augustus
Mensen in de oude binnenstad van Praag moeten hun huizen verlaten als gevolg van de ergste overstromingen sinds 1890. Op last van de autoriteiten worden woningen en winkels in 490 straten in het centrum van de hoofdstad ontruimd.

17 Augustus
De overstromingen in Duitsland bereiken een hoogtepunt. Het oude centrum van Dresden staat voor een groot deel onder water. Het peil in de Elbe bereikt met 9,5 m zijn hoogste stand. Al meer dan 100.000 mensen zijn geëvacueerd.

20 Augustus
Moslimextremisten van Abu Sayyaf nemen op het eiland Jolo acht mensen in gijzeling. De twee moslims onder hen worden kort daarna vrijgelaten. De andere zes zijn Jehova’s Getuigen, van wie er twee na twee dagen onthoofd worden teruggevonden.

30 Augustus
De scheepslift van Strépy-Thieu in de Waalse provincie Henegouwen wordt in gebruik genomen. de gigantische liften moeten het hoogteverschil tussen Maas en Schelde in één beweging overbruggen.