Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 09-08-2018

Mara

betekenis & definitie

Mara (Gertrude Elisabeth), van haar zelve SclmeMing, eene beroemde zangeres, geboren te Cassel den 23sten Februarij 1749, leerde van haren vader zoo vaardig de viool bespelen, dat zij op 9-jarigen leeftijd te Weenen concerten kon geven en een jaar daarna zich voor de Koningin van Engeland deed hooren. Op raad eener Hofdame liet zij de viool varen en legde zich toe op den zang onder de leiding van Paradisi. zij maakte zulke snelle vorderingen, dat zij reeds op haar 14de jaar als zangeres voor het Hof kon optreden. In 1766 begaf zij zich naar Leipzig, waar zij onderwijs ontving van Hiller en op het Grootconcert algemeenen bijval oogstte, terwijl zij tevens zich met ijver toelegde op het klavierspel. Koning Frederik II hoorde haar in 1770 en bezorgde haar aanstonds te Berlijn een engagement met een jaargeld van 3000 thaler.

Hier werd zij de mededingster van Concialmi en ontwikkelde zich onder de leiding van Porpora als zangeres en tooneelspeelster. Haar huwelijk met den violoncellist Mara wikkelde haar echter in vele onaangenaamheden. Nadat zij in 1780 haar ontslag ontvangen had van den Koning, begaf zij zich naar Leipzig, in 1782 naar Weenen en vandaar naar Parijs, waar zij zich benoemd zag tot eerste concertzangster der Koningin. In 1784 bragt zij nogmaals een bezoek aan Londen en werd er in de winters van 1785 en 1786 in de opera uitbundig toegejuicht. Deze loftuitingen over haar talent gingen echter vergezeld van klagten over hare luimen.

Nadat zij Londen verlaten had, deed zij kunstreizen in Italië, Duitschland, Frankrijk en Rusland tot aan Moskou, waar zij, naar men wil, na den dood van Mara met Florio in het huwelijk trad. Toen zij in 1812 door het verbranden dier stad haar geheele vermogen verloren had, begaf zij zich naar Reval, om zich aldaar aan het onderwijs te wijden. In 1819 bezocht zij Engeland, in 1821 Duitschland, en overleed te Reval den 20sten Januarij 1833. Hare stem onderscheidde zich door kracht en volheid van toon en door een grooten omvang, en de gemakkelijkheid, waarmede zij de moeijelijkste passages voordroeg, wekte algemeene bewondering.