is een Engelsch woord, dat met het Duitsche en Nederlandsche burg van het Angel-Saksische byrig komt en een versterkt toevlugtsoord beteekent. De bewoners des lands vestigden er zich bij voorkeur in de nabijheid, en zoo ontstonden er steden, die evenzoo genoemd werden en aan wier hoofd een byrig-gerêfa (burggraaf) of port-gerêfa (havengraaf) was geplaatst. Bij de verovering van Engeland door de Noormannen en de invoering van het leenstelsel werden die plaatsen van hare zelfstandigheid beroofd , en eerst langzamerhand verkregen er de burgers hunne voormalige vrijheden.
Het verschil tusschen de borough's en de cities of grootere steden met bisschopszetels bestond enkel in den naam, en men had daarenboven de cinqueports met eenige eigenaardige privilégiën.
Al die steden waren onderworpen aan den Koning en zonden later hare afgevaardigden naar het Parlement — een kostbaar voorregt, waarvan vele borough’s afstand deden, terwijl de koningen er voor en na aan opkomende steden de regten van een borough verleenden. Andere borough’s kregen de vroeger afgestane regten terug. Onder Eduard VI, Maria en Elisabeth werden 17 boroughs bevoegd verklaard, om weder leden naar het Parlement af te vaardigen, terwijl aan 46 nieuwe plaatsen de regten van borough’s werden verleend. Langzamerhand kwamen ook vele borough’s in verval, zoodat de keuze van een Parlementslid in handen was van slechts weinige personen; zulke plaatsen noemde men rotten borough’s. Nieuwe plaatsen, zooals Manchester, Birmingham, Leeds, Shefield enz. ontwikkelden zich daarentegen tot bloeijende steden zonder er een vertegenwoordiger te hebben in het Lagerhuis.
Om die verkeerdheid uit den weg te ruimen werd door de reform-bill van 1832 het regt, om afgevaardigden naar het Parlement te zenden, aan de kleine plaatsen ontnomen en aan de groote toegekend. In 1835 ontvingen de borough’s stedelijke regten, en de zaken werden in Schotland en Ierland op dergelijke wijze geregeld. Zulke stedelijke regten bezitten ook die borough’s, welke niet langer de bevoegdheid hebben, om afgevaardigden naar het Parlement te zenden, weshalve men de borough’s in municipale en parlementale onderscheidt. Deze laatste dragen bij uitnemendheid den naam van borough om ze te onderscheiden van de shires. Uit een staatkundig oogpunt beschouwd is elke city ook een borough.