is een dorp in het Europeesch-Russisch gouvernement Moskwa en ligt aan de Kaloega, eene zij-rivier der Moskwa. Het is merkwaardig door den bloedigen slag, die er den 7den September 1812 door Koetoesow aan Napoleon I geleverd werd en onder den naam van “Slag aan de Moskwa” bekend is. De sterkte der beide legers was nagenoeg gelijk. Napoleon had 100000 man infanterie en 28000 man cavalerie onder zijne bevelen, en Koetoesow 114000 man infanterie en cavalerie en 15000 met lansen, gewapende boeren.
De Russen hielden de hoogten bezet, waar zij door bosch en 3 dorpen gedekt waren, en hadden dus het terrein in hun voordeel, daar de Franschen zich op eene lagere vlakte bevonden, van holle wegen doorsneden. Reeds een paar dagen stonden de beide legers tegenover elkander, en Koetoesow bevond zich op den regteroever der Kaloega; over zijn regtervleugel gebood Barclay de Tolly, over den linker vorst Bagralion, en hij-zelf over het centrum, waar hij de Russische garde en ruiterij om zich heen had verzameld. Napoleon stond op den linkeroever, waar zich aan het hoofd van den regtervleugel Poniatowski en aan het hoofd van den linkervleugel prins Eugenius bevonden, terwijl in het midden Davoust, Ney en Murat bevel voerden over de ruiterij. Napoleon bevond zich achter het corps van Eugenius en bestuurde van daar den slag. Den 6den September verkende hij de stellingen der Russen en maakte zijn plan. Den 7den September des ochtends te 2 uur rigtte hij eene krachtige proclamatie tot zijne soldaten, terwijl Koetoesow het godsdienstig fanatismus bij zijne manschappen aanvuurde. Bij het opgaan der zon riep Napoleon de zijnen toe: “Ziet, de zon van Austerlitz verrijst!” en reeds te 6 uur deed de regtervleugel der Franschen een aanval op den linkervleugel der Russen. Van beide zijden werd met hartstogtelijke woede gestreden. Het hevigst werd gevochten bij Borodino en bij de groote redoute in de nabijheid van het dorp, daar Napoleon die beiden beschouwde als de hoofdpunten der Russische positie.
Nu eens waren zij door de Franschen, dan weder door de Russen bezet. Na groote inspanning gelukte het Ney, die daarbij door zijne dapperheid den naam van “Prins van de Moskwa” verwierf, de hoogten voor goed te overweldigen, en tevens drong Davoust voorwaarts, terwijl Eugenius Borodino innam. Napoleon had de overwinning behaald. Koetoesow was uit zijne versterkingen verdreven en trok in goede orde af naar de zijde van Mosaïsk. Het verlies der Russen wordt door hen zelven op 25000 man en door de Franschen op het dubbele bedrag geschat. Het gevolg van dezen slag was de inneming van Moskou, die door Napoleon de grondslag werd geacht van Ruslands val, terwijl hij daardoor zijn eigen verderf te gemoet ging. Op het slagveld is eene kapel en later door czaar Nikolaas een gedenkteeken gesticht.