Cohort is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee een klasse-indeling van bestanden met statistische demografische gegevens wordt aangeduid, die is opgebouwd naar leeftijden op basis van perioden van 5 jaar.
Zie ook: demografie.
Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.
Zo wordt het ook wel omschreven als een indeling op basis van de verzameling personen, die dezelfde gebeurtenis(sen) en/of ontwikkeling(en) in hetzelfde tijdsinterval hebben meege-maakt.
Zie ook: ontwikkeling.
Bij de tweede omschrijving kan gedacht worden aan een generatie, die een belangrijke ontwik-keling binnen de samenleving meer of minder passief of actief heeft meegemaakt. Zoals bij-voorbeeld de wederopbouwperiode van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Sommige van die gebeurtenissen werkte nationaal en andere internationaal door. Uit een hele reeks me-morabele gebeurtenissen en ontwikkelingen zou genoemd kunnen worden: de ‘hippies’, ‘ka-bouterbeweging’ en de ‘flower power’, de ‘Vietnam betogingen’, ‘studentenrevoltes’, ‘Woodstock’ en ‘Kralingen’ (1967 1970), de val van de ‘Berlijnse muur’ (1989), de waters-noodramp en overstromingen (1953, 1993, 1995), 9/11 (2001) e.d. Hierbij gaat het om ont-wikkelingen, die weliswaar de hele gemeenschap hebben geraakt, maar waar slechts dat be-paalde gedeelte van die populatie, conform de cohort-toekenning, (zeer) actief bij betrokken was. En wel in die mate, dat de betrokkenen zich daar ook jaren daarna nog mee kunnen iden-tificeren. De duur van zo’n periode kan daarbij dus per cohort aanzienlijk verschillen, hetgeen niet het geval is bij de eerste omschrijving.
Gemeenschappelijk hebben deze omschrijvingen het ken-merk, dat de betrokkenen min of meer uit dezelfde periode stammen qua geboortejaar. Dit is van belang omdat het betreffende fenomeen een zodanige invloed op de betrokken personen heeft uitgeoefend, dat het de leefstijl blijvend heeft beïnvloed. Tags: demografie – ontwikkeling.