Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Back-testing

betekenis & definitie

Back-testing is het uit het Engelse vakjargon overgenomen begrip, waarmee het gebruik van taxateurs wordt aangeduid bij het uitbrengen van een taxatie voor een bepaald vastgoedobject, die hebben teruggegrepen op een voor dat object al eerder uitgebrachte taxatie, om aan de hand van de vergelijking tussen de oude en nieuwe taxatie voor de opdrachtgever de tussen-tijds opgetreden marktontwikkelingen te verduidelijken bij de geconstateerde verschillen ten aanzien van de gehanteerde aannamen.

Zie ook: beschouwde periode, markt, ontwikkeling, taxeren, taxatie, taxateur, waarde en waar-deren.

Dit begrip moet niet verward worden met het begrip ‘verankering’, of ‘anchoring’. Daarmee wordt bedoeld het meest recente uitgebrachte taxatierapport als vertrekpunt te nemen voor de nog op te stellen nieuwe taxatie. En dan betreft dat ook geen volledige taxatie, maar slechts een actualisering van een oude versie, of een deskresearch. Bij back-testing gaat het om het verkrijgen van een betere onderbouwing nadat de nieuwe taxatie is afgegeven, via die verkla-ringen van aan parameters in de berekening toegekende andere waarden.

Dat teruggrijpen op een eerdere rapportage maakt het nieuwe taxeren gemakkelijker, zeker als er sprake is van een complexe situatie. Het werkt echter gauw ‘smoothing’ in de hand, dat wil zeggen dat tussentijds opgetreden nieuwe marktontwikkelingen niet direct scherp gezien wor-den. Wanneer steeds met een nieuwe frisse blik de marktontwikkelingen geobserveerd wor-den, is dat risico van het overwaarderen van het verleden beperkter. Zie ook: overwaarde en smoothing (effect).

Tags: anchoring – beschouwde periode – markt – ontwikkeling – overwaarde – smoothing (effect) – taxeren – taxatie – taxateur – verankering – waarderen.