Wetenswaardig Allerlei

T. Pluim (1922)

Gepubliceerd op 25-01-2017

Strategie

betekenis & definitie

De taak der strategie bestaat in het ontwerpen van het oorlogsplan, het vaststellen van den opmarsch van het leger en het leiden der operaties (bewegingen).

Zij tracht naar die ontworpen plannen zowel de kleinere ontmoetingen als het beslissende hoofdgevecht zo gunstig mogelijk uit te lokken en na elk gevecht weer een nieuw plan te ontwerpen, dat rekening houdt met de gewijzigde omstandigheden. Wat echter het uitvoeren der plannen zelf betreft, dus het aanrukken, de schermutselingen, den slag, enz., behoort tot de tactiek (z. d. w.).
De hedendaagsche strategie tracht zoo spoedig mogelijk de geheele vijandelijke macht te vernietigen : zij wil er zo snel als 't kan op aanrukken of een beslissing uitlokken. De kunst der strategie bestaat vooral in het rechttijdig verenigen van de gescheiden delen bij het begin van den beslissenden slag: „Gescheiden marcheeren, vereenigd aanvallen." — Om op de hoogte van het vijandelijke leger en zijn bewegingen te blijven, organiseert de strategie een vertrouwbare inlichtingendienst, en zorgt, dat aan het leger al het noodige kan worden toegevoerd, m. a. w. dat de verbinding met de operatiebasis (het versterkte punt van uitval) behouden blijft.

< >