Wenjie Chen

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 22-09-2015

2015-09-22

Veganisme

betekenis & definitie

Het veganisme is een levensstijl waarbij men geen dierlijke producten nuttigt en ook geen andere producten koopt of gebruikt waarbij sprake is van dierlijk leed. Een veganist eet dus geen vlees, vis, eieren, zuivel en honing en koopt bijvoorbeeld geen kleding van leer of verzorgingsproducten die getest zijn op dieren.

Het veganisme begint steeds meer op te komen als een gezonde, verantwoorde levensstijl. Hoewel er hartstikke veel mensen zijn die niks met het veganisme hebben en het zelfs ongezond vinden, zijn er toch veel mensen die veganist zijn geworden om uiteenlopende redenen.
Vaak worden mensen in eerste instantie veganist om dierlijk leed te voorkomen; vandaar dat ze geen enkel product gebruiken of consumeren waarbij sprake kan zijn van dierenleed. Een veganistisch voedingspatroon zou echter óók het beste zijn voor de gezondheid van de mens zelf; verschillende onderzoeken hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat verminderde consumptie van dierlijke producten het risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en verschillende soorten kanker kan verkleinen.
Naast de effecten op de menselijke gezondheid en het voorkomen van dierenleed, is het veganisme ook beter voor het milieu. De vleesproductie is namelijk één van de belangrijkste oorzaken voor milieuproblemen als bodem-, water- en luchtverontreiniging en ook de veehouderij zorgt voor de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen. Daarbij komt dat er ook veevoer geproduceerd moet worden voor de productie van vlees, wat in feite helemaal niet efficiënt is. Meer dan de helft van al het landbouwgrond wordt namelijk gebruikt voor veeteelt, maar als men geen of minder vlees zou consumeren, zou er meer landbouwgrond direct ingezet kunnen worden om producten te verbouwen voor de menselijke consumptie. Dit kan ook weer bijdragen aan het terugdringen van honger in de wereld, omdat er meer wordt geproduceerd voor consumptie.
Het veganisme zou al met al kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving.