Watersport A-Z

Kramer en de Bruin (1971)

Gepubliceerd op 01-05-2019

Verstaging

betekenis & definitie

Verstaging - het geheel van wanten, stagen, zalings e.d. die de mast in langs- en dwarsriehting verstijven en steunen. In dwarsriehting werkende staaldraden heten wanten, die in langsrichting lopen noemt men stagen.

Het geheel van wanten en stagen noemt men het staand want.

Op kleine boten lopen wanten en voorstag tot ongeveer 3/4 van de masthoogte. Het bovenste kwart van de mast wordt niet gestaagd en kan dus doorbuigen. Bij een relatief lange mast op een vrij smalle boot wordt de hoek tussen want en mast te klein. Men plaatst dan een of meer zalings (spreiders) tussen wanten mast.

De hoofdwanten lopen naar het bevestigingspunt van de eerste zaling aan de mast. Over de zaling naar de masttop lopen de. topwanten. In langsscheepse richting wordt de mast naar voren gesteund door een voorstag. Op een torengetuigd jacht wordt meestal een vast achterstag toegepast.

Wordt aan een apart stag de fok aangeslagen dan noemt men dat het fokkestag. Loopt het voorstag naar de masttop dan spreekt men van topstag. Bij masttoptuigages wordt aan dit stag de grote genua gevoerd. Kan er geen achterstag gevoerd worden, dan kunnen bakstagen uitkomst brengen, De bakstagen worden met een takel of Highfieldhefboom doorgezet;

aan de kant waar het grootzeil gevoerd moet worden, wordt het bakstag opgevierd. Er zijn vele mogelijkheden voor verstaging, o.a. de → diamantverstaging. De voornaamste eis is dat bij het verstagen van een mast naar eenvoud gezocht wordt.