Watersport A-Z

Kramer en de Bruin (1971)

Gepubliceerd op 01-05-2019

Reguleerlijn

betekenis & definitie

Reguleerlijn - lijn in de zoom van het achterlijk van het grootzeil genaaid om de ronding hiervan te kunnen regelen. Relatieve snelheid, de verhouding tussen de snelheid en de lengte op de waterlijn.

Hij wordt meestal uitgedrukt in het getal van Froude (afgekort als Fn), gevormd door de dimensieloze verhouding v/(√gl)

Hierin is v de snelheid, in m/sec, g de versnelling van de zwaartekracht in m/sec2 en L de lengte op de waterlijn in m. In 1867 ontdekte Froude de 'modelwet’; volgens deze wet veroorzaakt een schaalmodel dezelfde golfvorming als het schip op ware grootte, mits Fn voor beide gelijk is. Dit is de basis voor de sleepproeven met scheepsmodellen in een sleeptank; aan de hand van het gesleepte model kan men de vormweerstand van het schip bepalen. Ook de wrijvingsweerstand kan berekend worden en daarmee de totale weerstand van het schip.

Uit de experimenten met modellen is gebleken dat bij een bepaalde Fn ook tamelijk nauwkeurig bepaalde vormcoëfficiënten behoren wil het jacht een zo gering mogelijke weerstand hebben. Voor motorjachten is o.a. de grootte van de horizontale prismatische coëfficiënt van grote invloed op de weerstand. Bij zeiljachten is de zaak veel gecompliceerder omdat men daar niet alleen met de snelheid in de vaarrichthg te maken heeft, maar tevens met drift, stabiliteit, enz. Voor wedstrijdjachten wordt op dit gebied veel research gedaan.

De relatieve snelheid komt grotendeels tot uitdrukking in de manier waarop een jacht door het water gaat. Een snijbool heeft een lage relatieve snelheid; bij een halfglijder is de relatieve snelheid hoger en bij glijboten het grootst. Het getal van Froude en daarmee de relatieve snelheid van een moderne mailboot en van een rustig peddelende kano zijn ongeveer gelijk; dat houdt in dat zij bij gelijke rompvormen ook een vrijwel gelijk golfpatroon zullen veroorzaken.

< >