Watersport A-Z

Kramer en de Bruin (1971)

Gepubliceerd op 01-05-2019

Dacron

betekenis & definitie

Dacron - een synthetische polyestervezel, het eerst door Calico Printers Ass. Ltd in Engeland ontwikkeld onder de naam terylene.

Onafhankelijk daarvan ontwikkelde E.L du Pont de Nemours & Co in Amerika een zelfde vezel en gaf hem de merknaam dacron, Overeenkomstige produkten heten thans terlenka (Nederland, Duitsland), tergal (Frankrijk) en territal (Italië).

De door polymerisatie van aardoliederivaten verkregen substantie wordt gesmolten en door middel van een spindop worden er vezels van getrokken die tot garens geslagen worden. Het hiervan geweven doek wordt behalve voor kleding ook gebruikt voor zeilen; het heeft het katoen op enkele uitzonderingen na (bijv. oud-Hollandse jachten) vrijwel verdrongen. Het heeft veel grotere scheurweerstand dan een even zwaar katoenen weefsel. Door de dimensionale stabiliteit van het materiaal en door een synthetisch appret is het doek rek- en krimpvrij, zodat inzeilen van een nieuw tuig overbodig wordt en de zeilen hun vorm behouden. Een siliconentoevoeging maakt ze waterafstotend en door een schimmel weren de behandeling komt er geen ‘weer’ in. De waterabsorbaüe is slechts 2% van het gewicht (katoen ca. 50%). Door het gladde en vrijwel winddichte oppervlak kan het aërodynamisch rendement 3 a 5% groter zijn dan van een katoenen zeil.

< >