dit woord is zeker wel bekend bij hen, die in Indië geweest zijn of daar familie of kennissen hebben. Het gebruik van een klamboe komt trouwens ook in andere tropische en subtropische streken, en zelfs in ons vaderland, meer en meer in zwang.
In het bizonder echter in warme, vochtige oorden wordt de mens hevig geplaagd door muskieten en andere vliegende insecten, die met hun steken hevigen jeuk veroorzaken. Niet alleen, dat dit onaangenaam en zelfs pijnlijk is en den slaap verstoort, maar deze insecten kunnen allerlei ziekten overbrengen en met name geldt een zeker soort muskieten als de overbrenger van de zozeer gevreesde ziekte, die malaria heet.Om, althans gedurende den nacht, deze insecten af te weren, heeft men bedacht het gehele ledikant te omgeven door een gazen net, dat van boven geheel gesloten is en van onderen onder de matras wordt ingestopt. Er zijn echter enige dingen, waarop terdege gelet moet worden.
Ten eerste moet de klamboe goed gesloten zijn en geen gaatjes of openingen ver tonen, want daar komen de muskieten stellig doorheen. Ook moet men bij het naar bed gaan goed oppassen snel door een nauwe opening in bed te wippen, anders gaan de muskieten mee naar binnen. Voorts is het raadzaam, alvorens te gaan slapen, de door de klamboe afgesloten ruimte secuur af te zoeken, of er zich geen muskieten in bevinden, want, niet alleen dat deze niet weg willen, zij zouden het ook niet kunnen. Om het bezwaar der mindere luchtverversing te ontgaan en aan de zorg voor het instoppen en het snel in- en uitwippen te ontkomen, heeft men o.a. op Sumatra zogenaamde klamboe-kamers ingericht. Dit is een ruimte in de slaapkamer, waarin het ledikant staat en die gevormd wordt door zijwanden en een bovenwand van dun houtwerk met gaas overtrokken; dus zo iets als de ouderwetse vliegenkast. Een deurtje verleent toegang. Deze klamboe-kamers zijn in menig opzicht zeer verkieselijk, maar... als er eenmaal enige muskieten in zijn doorgedrongen, dan is het een heel werk ze weer kwijt te raken.