Gepubliceerd op 12-05-2020

Hemelsleutel, Sedum telephium

betekenis & definitie

Sedum: komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘sedare’ dat ‘tot bedaren brengen betekent’. De plant werd gezien als een bescherming tegen donder en bliksem.
Telephium: de plant heeft, relatief, dikke bladeren.
Hemelsleutel: de legende wil dat deze geneeskrachtige plant juist dáár groeide waar St. Petrus ooit zijn sleutels van de hemel verloor en terugvond, vandaar de Nederlandse naam.
Bijzonderheden:
is een vetplant, dankzij de vlezige bladeren en geringe verdamping is zij in staat op erg droge plaatsen te leven. Ze heeft een dikke bladhuid (cuticula) die met een waslaagje is bedekt .Bovendien zijn de huidmondjes overdag gesloten, zodat dan geen water door verdamping verloren gaat. Vetplanten nemen ’s nachts rijkelijk koolstofdioxide op en binden dit tijdelijk tot appelzuur, dat in het blad wordt opgeslagen. Overdag wordt hieruit weer koolstofdioxide afgesplitst, dat vervolgens tot koolhydraten wordt verwerkt. Men is deze gang van zaken op het spoor gekomen doordat de bladeren van vetplanten ’s morgens vroeg opvallend zuur blijken te smaken, welke smaak in de loop van de dag verdwijnt en ’s nachts opnieuw ontstaat;
• ook gekweekt, aantrekkelijk als sierplant omdat de bloeiende takken door de vlezige bladeren lang goed blijven;
• de plant was in gebruik als wond helend en bloedstelpend middel;
• er zijn maar weinig groeiplaatsen waar deze plant rijpe vruchten vormt, vermenigvuldiging vindt dus vooral plaats door vegetatieve vermeerdering (stukken stengel die afbreken en ergens anders weer wortelen).