Gepubliceerd op 12-05-2020

Bijvoet, Artemisia vulgaris

betekenis & definitie

Artemisia: over de woordafleiding van artemisia bestaat allerminst overeenstemming. Hieronder een aantal opvattingen:
• de naam stamt af van het Griekse artemes: gezond, fris, vanwege het geneeskundig gebruik.
• Artemisia naar de godin van de geboorten en van de vrouw genaamd Artemis. Zij wordt vereenzelvigd met de eveneens Griekse godin Ilihyia, beschermster van de kraamvrouwen. De plant werd namelijk aangewend bij vrouwenziekten en geboorten.
• Men beweert dat de plant is genoemd naar Artemisia, echtgenote van koning Mausolus van Carie te Halicarnassus, die voor haar man in 353 voor Chr. een mausoleum liet oprichten. Zij zou het kruid veelvuldig gebruikt hebben.
Vulgaris: de plant is algemeen, of was vroeger algemeen.
Bijvoet: De Nederlandse naam Bijvoet komt van het verhaal of bijgeloof dat bijvoet in de schoenen gedaan of aan de voeten gebonden, het moe worden voorkomt.
Bijzonderheden:
zowel in de volksgeneeskunde als in de officiële geneeskunde werd de plant gebruikt. Vroeger werd de wortel veel voorgeschreven bij lichte gevallen van epilepsie of vallende ziekte, hysterie en krampen en als medicijn bij vrouwenziekten;
• dat bijvoet voor nog andere doeleinden werd gebruikt blijkt uit het volgende. Legt een meisje het kruid onder haar hoofdkussen, dan zal zij van haar toekomstige man dromen. Verzamelt men de wortels op vier september, en legt men deze vervolgens onder de kussens, dan zullen de kiezen en tanden nooit meer pijn doen.